Jobb lesz-e az oktatás, ha több pénzt kap a tanár?

A címben feltett kérdésre kereste a választ az MTA Közgazdaságtudományi Intézet oktatástudományi kutatócsoportja legújabb, európai országokra vonatkozó kutatásában.

Egy 2014-es nemzetközi, a tanári jövedelmek összehasonlításán alapuló kutatás megállapította, hogy ott, ahol a tanárok jövedelmi szintje magasabb, jobbak a tanárok kognitív képességei, azonban a tanári fizetések emelésével nem biztos, hogy sikerül kedvezőbbé tenni a tanári kar összetételét.

Nem csak a kereset mértéke fontos, hanem az is, mennyi az alternatív jövedelem. Például a reálszakok esetében minden európai országban jellemző, hogy az alternetív jövedelem magasabb, mivel mérnökként vagy informatikusként jóval többet lehet keresni, mint matektanárként.

A magasabb kezdő tanári fizetés hatása a jobb matematika- és természettudományi eredményekben megmutatkozott, míg az írás-olvasási teszteredményeket nem befolyásolta. A tanári pálya további szakaszában a jövedelem változásának nem volt hatása.

Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a döntéshozóknak a bér tekintetében érdemes a tanári pályát kezdőkre koncentrálni, és azokra a pedagógusokra, akiknek a szakterületén az alternatív jövedelem magasabb. Később ugyanis jóval kisebb eséllyel módosít pályát egy tanár.

Forrás: eduline.hu

Közelgő események az iskolákban

További események megjelenítése
Gyurkovics Hetek

Gyurkovics Tibor Óvoda, Általános Iskola és EGYMI, Budapest

Bővebben

Szeretné reklámozni az iskoláját?

Gyors kapcsolatfelvétel

info@iskolaklistaja.eu

* ezek a kapcsolatok nem iskolai kapcsolatok, hanem az IskolákListája.eu szerver üzemeltetőjének kapcsolatai.

Weboldal üzemeltetője

just4web.cz s.r.o.
Cégjegyzékszám: 27547876

Menjen a kapcsolatfelvételhez