Óvodák, általános iskolák, középiskolák, felsőoktatás
Az adatbázisban 3.135 iskola található

Tájékoztató a 2015. évi május-júniusi érettségi vizsgákról

Tájékoztató a 2015. évi május-júniusi érettségi vizsgákrólMájus 4. és június 26. között a középiskolákban (és 20 kormányhivatal szervezésében) mintegy 1172 vizsgahelyszínen zajlanak majd az érettségi vizsgák.

5. 5. 2015

Az érettségizők közül több mint 79 000 „végzős" középiskolás az, aki ebben a vizsgaidőszakban tesz ún. „rendes" érettségit, azaz szerezhet érettségi bizonyítványt.

Rajtuk kívül még – vizsgarendszer által nyújtott lehetőségekkel élve – mintegy 36 300 fő tesz legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségi vizsgát, azaz összesen mintegy 115 300 fő érettségizik ebben a vizsgaidőszakban.

Ez az érettségi vizsga 2005 óta – a művészet és a művészetközvetítés képzési terület kivételével – kiváltja az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgákat is.

  • A vizsgaidőszak kezdete május 4. (első vizsganap), a vége június 26. (a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja).
  • Az írásbeli vizsgák május 4-étől május 26-áig tartanak.
  • Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 4., vége június 11., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 15-26.

A vizsgafajták közül természetesen a legtöbb az ún. „rendes" érettségi vizsga: számuk mintegy 377 300, az összes vizsga 89%-a. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 21 900 előrehozott vizsgát tesznek le idén tavasszal (ez a vizsgák 5%-a). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők a tavalyinál 2400-zal több, közel 13 700 ismétlő vagy kiegészítő érettségit tesznek le (ez a vizsgák több mint 3%-a). Az emelt szintű vizsgák számának jelentős növekedéséhez hozzájárult a több mint 8500 szintemelő vizsga is, amelyek esetében az adott vizsgatárgyból az érettségizők már rendelkeznek középszintű vizsgaeredménnyel, és most, felsőoktatási felvételijük érdekében a magasabb szinten is megmérettetik magukat.

A vizsgaszervezés a 2005 őszén bevezetett, és azóta eredményesen működő szakmai és biztonsági eljárásrend szerint, az Oktatási Hivatal szakmai irányításával – a fővárosi és a megyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok közreműködésével – zökkenőmentesen folyik.

Az érettségi vizsga szabályai, követelményei nem változtak az előző, 2014 őszi érettségi vizsgaidőszakhoz képest.

A vizsgaszabályzat ebben a vizsgaidőszakban életbe lépő változásai miatt változott azonban az érettségi vizsgán választható vizsgatárgyak köre:

  • Akkreditált érettségi vizsgatárgyakból a 2014/2015. tanév október–novemberi vizsgaidőszakban lehetett utoljára érettségi vizsgát tenni.
  • Központilag kiadott követelmények alapján szerveződnek május-júniusban a pszichológia vizsgatárgy vizsgái, amelyből a 2014/2015. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában lehet először választható közismereti vizsgatárgyként érettségi vizsgát tenni.

Az előző évek vizsgaidőszakainak eredményei azt igazolják, hogy a kétszintű vizsgarendszer a vizsgakövetelmények és vizsgafeladatok pontos tartalmi és formai szabályozása, valamint a szakmai előkészítésben alkalmazott eljárásai révén képes arra, hogy vizsgaidőszakról vizsgaidőszakra gyakorlatilag azonos követelményeket támasszon az egyes vizsgatárgyakból az érettségizőkkel szemben. Ez a vizsgarendszer kiszámíthatósága, szakmai stabilitása, a felsőoktatási felvételit meghatározó szerepe miatt továbbra is alapvetően fontos követelmény.

Forrás: oktatas.hu

Kommentár a cikkhez

Az iskola legközelebbi rendezvényei
23.2.5501 - Gyurkovics Hetek
A következő rendezvények és nyílt napok ITT.