Óvodák, általános iskolák, középiskolák, felsőoktatás
Az adatbázisban 3.135 iskola található

LMP: minden járásban maradnia kell legalább egy gimnáziumnak

LMP: minden járásban maradnia kell legalább egy gimnáziumnakA Lehet Más a Politika felszólítja a kormányt, hogy hirdessen iskolabezárási stopot és vállaljon garanciát arra, hogy minden járásban lesz legalább egy gimnázium - közölte hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Ikotity István.

16. 6. 2015

Ikotity úgy fogalmazott, hogy a kormányzat több tucat gimnázium halálos ítéletét mondhatja ki, ha a július 1-jétől induló "úgynevezett profiltisztítást" a terveknek megfelelően hajtják végre, ami "iskolabezárásokat és leépítéseket jelent".

A kormány szándéka szerint Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól háromszáz iskola kerül át a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, köztük nyolcvan olyan, amelyben gimnáziumi képzés is folyik. A képviselő szerint a gimnáziumok közül egyik sincs biztonságban, mert bármelyiket leválaszthatják vagy bezárhatják, ami a felsőoktatás elsorvasztásához is vezet majd. Ikotity szerint a Fidesz-KDNP-kormány az oktatást a "torz gazdaságfilozófiájának" rendeli alá, és feladják azt a célt, hogy Magyarország magas hozzáadott értéket termelő munkavállalókkal és tudással vegye fel a versenyt a világban.

Múlt héten hozták nyilvánosságra a listát arról a több mint nyolcvan vidéki középiskoláról, amely a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fog kerülni, és ezzel fokozatosan megszűnik bennük a gimnáziumi képzés. Az érintett iskolák közül 31 olyan térségben található, ahol más gimnáziumi hely egyáltalán nincs, így a diákok szabad iskolaválasztáshoz való joga súlyosan sérülhet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a profiltisztítás egy másik súlyos hátulütőjére is felhívta a figyelmet, a csökkenő gimnáziumi képzések számával ugyanis sok pedagógus maradhat munka nélkül. Mendrey László kiemelte, csökken az érettségihez jutók száma is, előfordulhat, hogy megyei szinten nem lesz gimnáziumi képzés. Hozzátette, a létrejövő szakgimnáziumokban végző tanulók felsőfokú tanulmányi lehetőségei súlyosan korlátozottak lesznek, a szakközépiskolában végző diákok számára az érettségi megszerzése és a továbbtanulás gyakorlatilag lehetetlenné válik.

Forrás: eduline.hu

Kommentár a cikkhez

Az iskola legközelebbi rendezvényei
23.2.5501 - Gyurkovics Hetek
A következő rendezvények és nyílt napok ITT.