Óvodák, általános iskolák, középiskolák, felsőoktatás
Az adatbázisban 3.135 iskola található

Hogyan készülhettek fel gyorsan és hatékonyan a vizsgákra?

Hogyan készülhettek fel gyorsan és hatékonyan a vizsgákra?Bár a vizsgaidőszak még messze van, a több ezer oldalnyi szakirodalom feldolgozásához idő kell. Mutatunk három egyszerű és hatékony tanulási módszert.

11. 9. 2014

A MURDER-módszer

A szakirodalom feldolgozásához használt technika neve persze nem "gyilkosság". A MURDER egy betűszó, a mood (hangulat), az understand (megértés), a recall (visszaidézés), a digest (emésztés), az expand (kiterjesztés) és a review (áttekintés) kifejezésekre utal. Az első és legfontosabb, hogy tanulásra alkalmas hangulatban legyetek: idegesen vagy fáradtan nem fogtok tudni koncentrálni. Inkább aludjatok egyet vagy lazítsatok - utána a tanulás is jobban fog menni.

Az understand egyrészt arra vonatkozik, hogy meg kell határoznotok, pontosan mit szeretnétek megtanulni, másrészt pedig arra, hogy pontosan lássátok, mit értetek, és mit nem - az utóbbiakat külön jegyzeteljétek ki.

 A visszaidézés (recall) során tanuljátok újra azokat a részeket, amelyekre nem vagy nem pontosan emlékeztek. Az "emésztés" lényege, hogy a saját szavaitokkal próbáljátok meg visszaadni, amit tanultatok.

A "kiterjesztés" azt jelenti, hogy végiggondoljátok, hogyan kapcsolódnak a tanultak ahhoz, ami titeket érdekel, mit kérdeznétek a szerzőtől, hogyan kritizálnátok, amit mond, és hogyan tennétek a témát érdekessé és érthetővé. Végül az olvasmányhoz visszatérve ellenőrizzétek, hogy minden fontos kérdést feldolgoztatok-e.

A Cornell-módszer

Ezt a technikát - amelyet az 1950-es években dolgozott ki a Cornell University professzora, Walter Pauk - akkor érdemes kipróbálnotok, ha a tanultak összefoglalásával, illetve alkalmazásával vannak gondjaitok.

A módszer, amelyet órán és olvasás közben is használhattok, a következő: vegyetek egy A4-es lapot, és osszátok két részre. A jobboldali oszlop lesz a jegyzetoszlop, a baloldaliba pedig a kulcsszavakat és a kérdéseiteket írjátok - ezeket a lehető leggyorsabban, akár már az óra közben érdemes lejegyezni, hogy semmit ne felejtsetek el.

A lap alján 5-7 sort hagyjatok szabadon: ide 24 órán belül egy összefoglalást kell írnotok. Naponta vegyétek elő a jegyzetet, és a jobboldali oszlopot, illetve a lap alját letakarva próbáljátok meg a kérdések és a kulcsszavak alapján felmondani az anyagot.

Forrás: Eduline.hu

Kommentár a cikkhez

Az iskola legközelebbi rendezvényei
22.3.2021 - Az iskola nyílt napjai
23.3.2021 - Az iskola nyílt napjai
23.2.5501 - Gyurkovics Hetek
A következő rendezvények és nyílt napok ITT.